• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Trzyletnia córka mojego kolegi mówi „tato daj mi kopytki”. Jest to dowód na to, że dzieci lubią ziemniaki w takiej postaci. Może warto pobawić się kolorami w kuchni i zaangażować dzieci do tworzenia potraw, przemycić szpinak do barwienia, co pozwoli poznać i polubić jego smak naszym milusińskim.

Składniki :   

1/2 kg ziemniaków
150 g szpinaku
około 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Sposób przygotowania:   

Ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę. Szpinak świeży rozdrobnić, w przypadku mrożonego należy odparować  wodę i również rozdrobnić blenderem. Połączyć ziemniaki, szpinak , mąkę i jajko, wyrobić delikatne ciasto. Uformować cienki wałek i odcinać kluski. Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia. Można podawać prosto z wody z omastą lub podsmażane czy też opieczone.