Trzyletnia córka mojego kolegi mówi „tato daj mi kopytki”. Jest to dowód na to, że dzieci lubią ziemniaki w takiej postaci. Może warto pobawić się kolorami w kuchni i zaangażować dzieci do tworzenia potraw, przemycić szpinak do barwienia, co pozwoli poznać i polubić jego smak naszym milusińskim.
Składniki :
1/2 kg ziemniaków
150 g szpinaku
około 1 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę. Szpinak świeży rozdrobnić, w przypadku mrożonego należy odparować wodę i również rozdrobnić blenderem. Połączyć ziemniaki, szpinak , mąkę i jajko, wyrobić delikatne ciasto. Uformować cienki wałek i odcinać kluski. Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia. Można podawać prosto z wody z omastą lub podsmażane czy też opieczone.