Czas młodych liści z buraka czyli botwinka - sprawdza się w sałatkach i zupach. Ta najbardziej znana potrawa, kojarząca się z wiosną to zupa botwinkowa. Ciemnozielone liście młodego buraka ćwikłowego z bladoróżowymi nitkami zawierają witaminy A, C oraz całkiem spore ilości żelaza. Zupa wzbogacona śmietaną lub mlekiem zniweluje działanie kwasu szczawiowego. Zupa pełna smaku lata wydobytego z młodych warzyw.
Takie panuje przekonanie, że jeśli pomidorowa to: w poniedziałek, na rosole z niedzieli, ze śmietaną i białym makaronem. Nic bardziej mylnego. Jeśli pomidorowa to: w dowolny dzień, na bulionie z warzyw otrzymanym, w połączeniu z oliwą z oliwek i z dodatkiem makaronu np. sojowego. Moja dzisiejsza propozycja zupy pomidorowej to połączenie warzyw, świeżych i suszonych pomidorów, oliwy z oliwek i przypraw. To zestawienie składników stanowi ochronę naszych naczyń krwionośnych i ścięgien, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, uszczelnia tkankę łączną. A wszystko to za sprawą kwasu linolinowego i potasu w zupie tej zawartego.
Kolejna propozycja soczewicy w zupie utopionej w towarzystwie twarogu wędzonego, kolendrą przyprawionego. Włoszczyzna nie zmiksowana w cząstkach podana, czerwonym kolorem przybrana. Niskokaloryczna dla zdrowia jedyna, wieczorem podana to noc udana.
Dzisiejsza propozycja to druga odsłona zupy z soczewicy.
Z wiekiem czas docenić rolę zup w naszym menu. Różnorodność zup jest ogromna i właściwie można je tworzyć bez końca. Każdy bowiem nowy składnik lub jego przewaga za każdym razem może powodować odmienną kompozycję smaków i tylko nasza wyobraźnia stanowi ograniczenie dla co raz to nowych odsłon. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, dostarczają witamin i składników mineralnych, są źródłem wody dla organizmu.
Dzisiejsza propozycja to pierwsza odsłona zupy z soczewicy.