Z wiekiem czas docenić rolę zup w naszym menu. Różnorodność zup jest ogromna i właściwie można je tworzyć bez końca. Każdy bowiem nowy składnik lub jego przewaga za każdym razem może powodować odmienną kompozycję smaków i tylko nasza wyobraźnia stanowi ograniczenie dla co raz to nowych odsłon. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, dostarczają witamin i składników mineralnych, są źródłem wody dla organizmu.
Dzisiejsza propozycja to pierwsza odsłona zupy z soczewicy.
Składniki :
1 włoszczyzna
puszka pomidorów krojonych
2l wody
pół szklanki czerwonej soczewicy
50g łososia wędzonego
kilka listków świeżej kolendry, pieprz, sól himalajska
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i zalewamy wodą, soczewice dokładnie płukamy i dodajemy do warzyw, gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa i
soczewica będą miękkie, pod koniec dodajemy puszkę pomidorów i jeszcze chwilę gotujemy. Miksujemy całość. Na talerzu dodajemy łososia i kolendrę, która doda wykwintnego smaku naszej
zupie.