• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Z wiekiem czas docenić rolę zup w naszym menu. Różnorodność zup  jest ogromna i właściwie można je tworzyć bez końca. Każdy bowiem nowy składnik lub jego przewaga za każdym razem może powodować odmienną kompozycję smaków i tylko nasza wyobraźnia stanowi ograniczenie dla co raz to nowych odsłon. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, dostarczają witamin i składników mineralnych, są źródłem wody dla organizmu.

Dzisiejsza propozycja to pierwsza odsłona zupy z soczewicy.

 

Składniki :   

1 włoszczyzna
puszka pomidorów krojonych

2l wody
pół szklanki czerwonej so
czewicy
 50g łososia wędzonego
kilka listków świeżej kolendry, pieprz, sól himalajska

Sposób przygotowania:   

 Włoszczyznę myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i zalewamy wodą, soczewice dokładnie płukamy i dodajemy do warzyw, gotujemy  pod przykryciem do momentu aż warzywa i

soczewica będą miękkie, pod koniec dodajemy puszkę pomidorów i jeszcze chwilę gotujemy. Miksujemy całość. Na talerzu dodajemy łososia i kolendrę, która doda wykwintnego smaku naszej

zupie.