Kolejna propozycja soczewicy w zupie utopionej w towarzystwie twarogu wędzonego, kolendrą przyprawionego. Włoszczyzna nie zmiksowana w cząstkach podana, czerwonym kolorem przybrana. Niskokaloryczna dla zdrowia jedyna, wieczorem podana to noc udana.
Dzisiejsza propozycja to druga odsłona zupy z soczewicy.
Składniki:
1 włoszczyzna
puszka pomidorów krojonych
2 l wody
pół szklanki czerwonej soczewicy
50 g twarogu wędzonego
kilka listków świeżej kolendry, pieprz, sól himalajska
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i zalewamy wodą, soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw, gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy puszkę pomidorów. Na talerzu do gotowej zupy kruszymy twaróg wędzony i przyprawiamy listkami kolendry.