• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Kolejna propozycja soczewicy w zupie utopionej w towarzystwie twarogu wędzonego, kolendrą przyprawionego. Włoszczyzna nie zmiksowana w cząstkach podana, czerwonym kolorem przybrana. Niskokaloryczna dla zdrowia jedyna, wieczorem podana  to noc udana.

Dzisiejsza propozycja to druga odsłona zupy z soczewicy.

 

Składniki:

1 włoszczyzna
puszka pomidorów krojonych

2 l wody
pół szklanki czerwonej so
czewicy
 50 g twarogu wędzonego
kilka listków świeżej
kolendry, pieprz, sól himalajska

 

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i zalewamy wodą, soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do warzyw, gotujemy  pod przykryciem do momentu aż warzywa i soczewica będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy puszkę pomidorów.  Na talerzu do gotowej zupy kruszymy twaróg wędzony i przyprawiamy listkami kolendry.