Czas młodych liści z buraka czyli botwinka - sprawdza się w sałatkach i zupach. Ta najbardziej znana potrawa, kojarząca się z wiosną to zupa botwinkowa. Ciemnozielone liście młodego buraka ćwikłowego z bladoróżowymi nitkami zawierają witaminy A, C oraz całkiem spore ilości żelaza. Zupa wzbogacona śmietaną lub mlekiem zniweluje działanie kwasu szczawiowego. Zupa pełna smaku lata wydobytego z młodych warzyw.
Składniki:
Wywar warzywny: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, 2 ziemniaki,
dodatkowo: pęczek botwinki z buraczkami, świeży lubczyk, koperek, ząbek czosnku, sok z połówki cytryny,
przyprawy: pieprz, sól, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie,
śmietana lub jajko na twardo albo jedno i drugie
Sposób przygotowania:
Posiekane jarzyny wraz z ziemniakami i buraczkami gotujemy w jednym litrze wody przez 15 min z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Dodajemy sok z cytryny, wciskamy czosnek, przyprawiamy lubczykiem, koperkiem, solą i pieprzem. Na talerzu dodajemy śmietanę lub jajko.