• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

Czas młodych liści z buraka czyli botwinka - sprawdza się w sałatkach  i zupach. Ta najbardziej znana potrawa, kojarząca się z wiosną to zupa botwinkowa. Ciemnozielone liście młodego buraka ćwikłowego z bladoróżowymi nitkami zawierają witaminy A, C oraz całkiem spore ilości żelaza. Zupa wzbogacona śmietaną lub mlekiem zniweluje działanie kwasu szczawiowego. Zupa pełna smaku lata wydobytego z młodych warzyw.

 

 Składniki:

Wywar warzywny: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, 2 ziemniaki,
dodatkowo: pęczek botwinki z buraczkami, świeży lubczyk, koperek, ząbek czosnku, sok z połówki cytryny,
przyprawy: pieprz, sól, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie,
śmietana lub jajko na twardo albo jedno i drugie

 

Sposób przygotowania:

Posiekane jarzyny wraz z ziemniakami i buraczkami gotujemy w jednym litrze wody przez 15 min z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Dodajemy sok z cytryny, wciskamy czosnek, przyprawiamy lubczykiem, koperkiem, solą i pieprzem. Na talerzu dodajemy  śmietanę lub jajko.