• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Owsianka na śniadanie – banał. Ale ten banał można przygotować w wielu odsłonach. Dziś propozycja wysokoodżywcza i mocno energetyczna, cudownie słodka z wyczuwalną nutą cierpkości granatu.

 

  Składniki:  

 3 łyżki płatków owsianych  (około 35g)
3 śliwki suszone  (około 24g)
żurawina suszona (około 9g)
1 szt. jabłka (około 110g)
pestki granatu (około 85g)
  ¼ łyżeczki cynamonu

 

Kolejność działań:

 

Płatki zalać wodą tak aby je przykryła, dodać pokrojone śliwki i żurawinę. Chwilę gotować mieszając aby płatki nie przywarły do dna, dodać starte na dużych oczkach jabłko i jeszcze chwilę gotować. Przyprawić cynamonem. Na talerzu dodać pestki granatu.

 

Wartość odżywcza dania:

Energia : 345 kcal

Białko 7,3 g 

Tłuszcz 3,8 g 

Węglowodany  74,3 g