Owsianka na śniadanie – banał. Ale ten banał można przygotować w wielu odsłonach. Dziś propozycja wysokoodżywcza i mocno energetyczna, cudownie słodka z wyczuwalną nutą cierpkości granatu.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych (około 35g)
3 śliwki suszone (około 24g)
żurawina suszona (około 9g)
1 szt. jabłka (około 110g)
pestki granatu (około 85g)
¼ łyżeczki cynamonu
Kolejność działań:
Płatki zalać wodą tak aby je przykryła, dodać pokrojone śliwki i żurawinę. Chwilę gotować mieszając aby płatki nie przywarły do dna, dodać starte na dużych oczkach jabłko i jeszcze chwilę gotować. Przyprawić cynamonem. Na talerzu dodać pestki granatu.
Wartość odżywcza dania:
Energia : 345 kcal
Białko 7,3 g
Tłuszcz 3,8 g
Węglowodany 74,3 g