Jabłko na talerzu... wygląda pięknie, pachnie obłędnie, smakuje wybornie. Jabłko na zdrowie... zawiera mnóstwo witaminy C chroniącej nasz układ immunologiczny, pektyn które posprzątają nasze wnętrze, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed chorobami układu krążenia, reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.Surowe wzmacnia serce, mięśnie i układ nerwowy, gotowane leczy biegunki. Dziś propozycja jabłka pieczonego z melonem posypanego cynamonem
Składniki:
1/2 kg słodkich jabłek,
gruby plaster małego melona.
cynamon
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wydrążyć ogryzki z jabłek, do środka włożyć melona pokrojonego w kostkę, posypać cynamonem. Położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut.
Wskazówki:
Do pieczenia polecam jabłka słodkich odmian Lobo, Ligol, Reneta