Sałatkę, jaką smakowałam w ostatni piątek przygotowała koleżanka z którą to pogaduchy o jedzeniu przekładają się na talerz. Ryby w towarzystwie zielonych sałat to dość oryginalne połączenie smaków. Bogactwo witamin z warzyw uzupełnione kwasami tłuszczowymi omega 3 z ryb stanowi idealne połączenie dla utrzymania naszego zdrowia.
Składniki :
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
mix sałat z roszponką,
1 czerwona cebula pokrojona w krążki,
4 jajka ugotowane na twardo,
100 g łososia wędzonego na ciepło,,
10 szt. czarnych oliwek pokrojonych w krążki,
1 szt. ogórka świeżego pokrojonego w półplastry,
pieprz, sól do smaku
sos
2 łyżki soku z cytryny,
1 ząbek czosnku ,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
pierz, sól.
Sposób przygotowania:
Na mix sałat położyć krążki cebuli, oprószyć delikatnie solą. Dodać ćwiartki jajek, cienkie paski łososia, półplasterki ogórka, kawałki tuńczyka. Następnie polać sosem i przyozdobić krążkami oliwek.