• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Moc witamin i minerałów oraz korzystne proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów (w tym błonnika) jakie skrywa w sobie seler naciowy w połączeniu z jabłkiem  i granatem to istna uczta dla ciała. Surówka może stanowić odświeżającą przekąskę lub dodatek do obiadu.

 

 Składniki :  

 

2 łodygi selera naciowego (około 80g)

1/2 dużego jabłka (około 100g)

pestki z 1/2 owocu granatu (około 3 łyżek)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka suszonej żurawiny

 

Kolejność działań:

 

Łodygi selera umyć, obrać, pokroić wzdłuż w kilkucentymetrowe słupki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w słupki, zmieszać z selerem. Posypać pestkami granatu i owocami suszonej żurawiny. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

 

Wartość odżywcza dania:

 

 Energia : 240 kcal

Białko 2,2 g 

Tłuszcz 51 g 

Węglowodany  35,2g