Moc witamin i minerałów oraz korzystne proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów (w tym błonnika) jakie skrywa w sobie seler naciowy w połączeniu z jabłkiem i granatem to istna uczta dla ciała. Surówka może stanowić odświeżającą przekąskę lub dodatek do obiadu.
Składniki :
2 łodygi selera naciowego (około 80g)
1/2 dużego jabłka (około 100g)
pestki z 1/2 owocu granatu (około 3 łyżek)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka suszonej żurawiny
Kolejność działań:
Łodygi selera umyć, obrać, pokroić wzdłuż w kilkucentymetrowe słupki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w słupki, zmieszać z selerem. Posypać pestkami granatu i owocami suszonej żurawiny. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza dania:
Energia : 240 kcal
Białko 2,2 g
Tłuszcz 51 g
Węglowodany 35,2g