Awokado i biała rzodkiew, czemu nie - razem mogą stanowić niezły zestaw, przyprawione migdałami z oliwkami to niebagatelna zdrowa przekąska.
Składniki :
1/2 szt. awokado (około 100g)
1/2 szt. białej rzodkwi (około 100g)
10 szt. zielonych oliwek (około 25g)
Garść sałaty roszponki (około 30g)
1 łyżka rozkruszonych migdałów (około 10g)
kilka kropel soku z cytryny
Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
Kolejność działań:
Awokado nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Miąższ z awokado należy pokroić w cienkie kawałki i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Białą rzodkiew pokroić w plasterki lub słupki i zmieszać z awokado, dodać roszponkę i oliwki, polać sosem powstałym ze zmieszania oliwy z musztardą. Całość przyozdobić migdałami. Można podawać z grzanką.
Wartość odżywcza dania:
Energia : 415 kcal
Białko 8 g
Tłuszcz 38,6 g
Węglowodany 15,9 g