• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Awokado i biała rzodkiew, czemu nie - razem mogą stanowić niezły zestaw, przyprawione migdałami z oliwkami to niebagatelna zdrowa przekąska.

 

 Składniki :  

 

1/2 szt.  awokado (około 100g)

1/2 szt.  białej rzodkwi (około 100g)

10 szt. zielonych oliwek (około 25g)

Garść sałaty roszponki (około 30g)

1 łyżka rozkruszonych migdałów (około 10g)

kilka kropel soku z cytryny

 

 Sos:  

1 łyżka oliwy

1 łyżka musztardy francuskiej

 

Kolejność działań:

 

Awokado nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde.  Miąższ z awokado należy pokroić w cienkie kawałki i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Białą rzodkiew pokroić w plasterki lub słupki i zmieszać z awokado, dodać roszponkę i oliwki,  polać sosem powstałym ze zmieszania oliwy z musztardą. Całość przyozdobić migdałami. Można podawać z grzanką.

 

Wartość odżywcza dania:

 

 Energia : 415 kcal

Białko 8 g 

Tłuszcz 38,6 g 

Węglowodany  15,9 g