• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

W okresie około świątecznym dostępna na rynku jest pszenica oczyszczona, warto kupić tę jasno kremową. Jej orzechowy smak świetnie komponuje się z miodem, makiem i bakaliami tworząc świąteczny deser kuchni ukraińskiej. Potrawa ta należy do bardzo kalorycznych lecz zdrowych słodyczy, bowiem bogata jest w witaminy A, C, D, E, błonnik wapń, magnez, żelazo i potas. Pomaga w procesie trawiennym i przeciwdziała miażdżycy.

Składniki: 

 

20 dag pszenicy 
40 dag maku niebieskiego
20 dag orzechów 
 20 dag ulubionych bakalii ( rodzynki,daktyle, figi)
20 dag miodu 
1/2 szklaka mleka
20 ml likieru amaretto
połowa laski wanilii
pomarańcza

 

Sposób przygotowania:   

 

Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy (możemy kupić już zmielony mak). Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka.  Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), mleko, miód i dodajemy ziarenka waniliowe. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje. Do miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz posiekane orzechy. Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę (ilość według uznania) do garnka z mlekiem. Wszystko zagotowujemy. Do pszenicy i maku dodajemy namoczone bakalie w likierze, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Dekorujemy pozostawionymi orzechami i cząstkami z pomarańczy.