• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Owoce w sosie z wanilią to doskonały, lekkostrawny a zarazem wykwintny deser na kawowe popołudnie. Wanilia świetnie komponuje się z gruszkami, brzoskwiniami czy też malinami. Więc czemu nie połączyć jej ze wszystkimi tymi owocami?

 Składniki:  

 1 gruszka  (około 130g)
2 połówki brzoskwiń z syropu (około 60g)
1/4 szklanki mrożonych malin (około 62g)
pestki z połowy granatu (około 100g)
cząstka grejpfruta (około 10g)
pył czekoladowy (opcjonalnie)

 Sos:  

1  szklanka mleka (około 200ml)
żółtka z jednego dużego jaja (około 20g)
2 łyżki cukru (około 10g)
 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (około 10g)

 

Kolejność działań:

sos waniliowy:

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii, żółtka utrzeć z resztą cukru. Do gotującego się mleka należy wlać masę z żółtek i zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Mieszając, zagotować. Można podawać na ciepło jak i na zimno. 

deser:

Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na połówki i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem syropu z brzoskwiń. Maliny rozmrozić i rozgnieść na mus. Gorącą gruszkę wykładamy na talerz lub do salaterek, obok wyjętych połówek brzoskwiń. Miejsca po wydrążonych pestkach wypełniamy musem malinowym i ziarnami granatu. Wszystkie owoce polewamy sosem waniliowym i cieszymy się ich smakiem.

 

Wartość odżywcza dania:

 Energia : 317 kcal

Białko 7,6 g 

Tłuszcz 7,7 g 

Węglowodany  58,7 g