Owoce w sosie z wanilią to doskonały, lekkostrawny a zarazem wykwintny deser na kawowe popołudnie. Wanilia świetnie komponuje się z gruszkami, brzoskwiniami czy też malinami. Więc czemu nie połączyć jej ze wszystkimi tymi owocami?
Składniki:
1 gruszka (około 130g)
2 połówki brzoskwiń z syropu (około 60g)
1/4 szklanki mrożonych malin (około 62g)
pestki z połowy granatu (około 100g)
cząstka grejpfruta (około 10g)
pył czekoladowy (opcjonalnie)
Sos:
1 szklanka mleka (około 200ml)
żółtka z jednego dużego jaja (około 20g)
2 łyżki cukru (około 10g)
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (około 10g)
Kolejność działań:
sos waniliowy:
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii, żółtka utrzeć z resztą cukru. Do gotującego się mleka należy wlać masę z żółtek i zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Mieszając, zagotować. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
deser:
Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na połówki i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem syropu z brzoskwiń. Maliny rozmrozić i rozgnieść na mus. Gorącą gruszkę wykładamy na talerz lub do salaterek, obok wyjętych połówek brzoskwiń. Miejsca po wydrążonych pestkach wypełniamy musem malinowym i ziarnami granatu. Wszystkie owoce polewamy sosem waniliowym i cieszymy się ich smakiem.
Wartość odżywcza dania:
Energia : 317 kcal
Białko 7,6 g
Tłuszcz 7,7 g
Węglowodany 58,7 g