• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

 

Podróże, te małe i te duże to dla mnie zawsze relaks czy to na trawie, czy to na piasku, leżaku, hamaku czy też z plecakiem na szlaku. To zwiedzanie, poznawanie, smakowanie i rozkoszowanie się chwilą, widokiem oraz dźwiękami natury.  To także wspomnienia, wrażenia jak również doświadczenia. Tu znajdziesz relacje i opisy miejsc widzianych z mojej perspektywy. Postaram się przekazać co warto zobaczyć, gdzie i czego warto skosztować.

 

 

 

 

Zazwyczaj to letnie miesiące kojarzą się z malinami, natomiast jak smakują w zimę? Na przełomie roku dostępne są jedynie mrożone ale i tak smakują obłędnie, przyprawiają zimę letnim słońcem, wzmacniając nasz organizm i chroniąc przed infekcjami tak typowymi dla tego czasu. Deser dostarczy łasuchom słodkich doznań oraz ubarwi zimę kolorami lata.

 

 

Dziś słów kilka o kaszy jaglanej charakteryzującej się czarną kropką na drobnych żółtych ziarenkach oraz zawierającą ogromną ilość składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo. Istotną zaletą tej kaszy jest odczyn zasadowy, czyli działa alkalizująco przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Propozycja podania to słodki sposób na na porcję zdrowia.