• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Maj w tym roku przyprawiony dużą ilością słońca zaowocował bujnym rozkwitem roślinności. Pięknie prezentują się białe kwiaty czarnego bzu na zielonych łąkach. Te delikatne kwiaty postanowiłam wypróbować w kuchni. Zebrane z czystych ekologicznie łąk trafiły na zielony talerz w postaci placków na bazie ciasta naleśnikowego.

 

 Krem daktylowy pyszny i zdrowy. Alternatywa dla słodyczy sklepowych. Magazyn cukrów prostych stanowiących źródło energii. Duża dawka potasu i magnezu wspomagających pracę serca. Wapń w nich zawarty łagodzi objawy menopauzy i osteoporozy. Błonnik świetnie poprawia pracę jelit  a antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu. Krem może być dodatkiem do ciast - tu przepis, deserów, lodów, naleśników lub stanowić bazę domowych cukierków. A więc już czas na krem...

 

 

Jabłko na talerzu... wygląda pięknie, pachnie obłędnie, smakuje wybornie. Jabłko na zdrowie...  zawiera mnóstwo witaminy C  chroniącej nasz układ immunologiczny, pektyn które posprzątają nasze wnętrze, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed chorobami układu krążenia, reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.Surowe wzmacnia  serce, mięśnie i układ nerwowy, gotowane leczy biegunki. Dziś propozycja jabłka pieczonego z melonem posypanego cynamonem