Maj w tym roku przyprawiony dużą ilością słońca zaowocował bujnym rozkwitem roślinności. Pięknie prezentują się białe kwiaty czarnego bzu na zielonych łąkach. Te delikatne kwiaty postanowiłam wypróbować w kuchni. Zebrane z czystych ekologicznie łąk trafiły na zielony talerz w postaci placków na bazie ciasta naleśnikowego.
Krem daktylowy pyszny i zdrowy. Alternatywa dla słodyczy sklepowych. Magazyn cukrów prostych stanowiących źródło energii. Duża dawka potasu i magnezu wspomagających pracę serca. Wapń w nich zawarty łagodzi objawy menopauzy i osteoporozy. Błonnik świetnie poprawia pracę jelit a antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu. Krem może być dodatkiem do ciast - tu przepis, deserów, lodów, naleśników lub stanowić bazę domowych cukierków. A więc już czas na krem...
Jabłko na talerzu... wygląda pięknie, pachnie obłędnie, smakuje wybornie. Jabłko na zdrowie... zawiera mnóstwo witaminy C chroniącej nasz układ immunologiczny, pektyn które posprzątają nasze wnętrze, zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed chorobami układu krążenia, reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.Surowe wzmacnia serce, mięśnie i układ nerwowy, gotowane leczy biegunki. Dziś propozycja jabłka pieczonego z melonem posypanego cynamonem
Strona 6 z 9