• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

Czas młodych liści z buraka czyli botwinka - sprawdza się w sałatkach  i zupach. Ta najbardziej znana potrawa, kojarząca się z wiosną to zupa botwinkowa. Ciemnozielone liście młodego buraka ćwikłowego z bladoróżowymi nitkami zawierają witaminy A, C oraz całkiem spore ilości żelaza. Zupa wzbogacona śmietaną lub mlekiem zniweluje działanie kwasu szczawiowego. Zupa pełna smaku lata wydobytego z młodych warzyw.

 

Takie panuje przekonanie, że jeśli pomidorowa to:  w poniedziałek,  na rosole z niedzieli,  ze śmietaną i  białym makaronem. Nic bardziej mylnego. Jeśli pomidorowa to: w dowolny dzień, na bulionie z warzyw otrzymanym, w połączeniu z oliwą z oliwek i z dodatkiem makaronu np. sojowego. Moja dzisiejsza propozycja zupy pomidorowej to połączenie warzyw, świeżych i suszonych pomidorów, oliwy z oliwek i przypraw. To zestawienie składników stanowi ochronę naszych naczyń krwionośnych i ścięgien, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, uszczelnia tkankę łączną. A wszystko to za sprawą kwasu linolinowego i potasu w zupie tej zawartego.

 

Kolejna propozycja soczewicy w zupie utopionej w towarzystwie twarogu wędzonego, kolendrą przyprawionego. Włoszczyzna nie zmiksowana w cząstkach podana, czerwonym kolorem przybrana. Niskokaloryczna dla zdrowia jedyna, wieczorem podana  to noc udana.

Dzisiejsza propozycja to druga odsłona zupy z soczewicy.