Z wiekiem czas docenić rolę zup w naszym menu. Różnorodność zup jest ogromna i właściwie można je tworzyć bez końca. Każdy bowiem nowy składnik lub jego przewaga za każdym razem może powodować odmienną kompozycję smaków i tylko nasza wyobraźnia stanowi ograniczenie dla co raz to nowych odsłon. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, dostarczają witamin i składników mineralnych, są źródłem wody dla organizmu.
Dzisiejsza propozycja to pierwsza odsłona zupy z soczewicy.
Trzyletnia córka mojego kolegi mówi „tato daj mi kopytki”. Jest to dowód na to, że dzieci lubią ziemniaki w takiej postaci. Może warto pobawić się kolorami w kuchni i zaangażować dzieci do tworzenia potraw, przemycić szpinak do barwienia, co pozwoli poznać i polubić jego smak naszym milusińskim.
Sałatkę, jaką smakowałam w ostatni piątek przygotowała koleżanka z którą to pogaduchy o jedzeniu przekładają się na talerz. Ryby w towarzystwie zielonych sałat to dość oryginalne połączenie smaków. Bogactwo witamin z warzyw uzupełnione kwasami tłuszczowymi omega 3 z ryb stanowi idealne połączenie dla utrzymania naszego zdrowia.
Strona 8 z 9