• "Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi, i robienie tego, czego by się wolało nie robić"

    Mark Twain
  • Jeśli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika
    ~ Thomas Jefferson

  • Naturalna siła uzdrawiająca w każdym z nas jest największym źródłem dobrego samopoczucia

    ~ Hipokrates

  • Prawdziwym zwycięstwem jest wygrać ze swoimi słabościami

    ~ Ludzie sukcesu

  •  Świadome żywienie to medycyna jutra

 

Z wiekiem czas docenić rolę zup w naszym menu. Różnorodność zup  jest ogromna i właściwie można je tworzyć bez końca. Każdy bowiem nowy składnik lub jego przewaga za każdym razem może powodować odmienną kompozycję smaków i tylko nasza wyobraźnia stanowi ograniczenie dla co raz to nowych odsłon. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, dostarczają witamin i składników mineralnych, są źródłem wody dla organizmu.

Dzisiejsza propozycja to pierwsza odsłona zupy z soczewicy.

 

Trzyletnia córka mojego kolegi mówi „tato daj mi kopytki”. Jest to dowód na to, że dzieci lubią ziemniaki w takiej postaci. Może warto pobawić się kolorami w kuchni i zaangażować dzieci do tworzenia potraw, przemycić szpinak do barwienia, co pozwoli poznać i polubić jego smak naszym milusińskim.

 

Sałatkę, jaką smakowałam w ostatni piątek przygotowała koleżanka z którą to pogaduchy o jedzeniu przekładają się na talerz. Ryby w towarzystwie zielonych sałat to dość oryginalne połączenie smaków. Bogactwo witamin z warzyw uzupełnione kwasami tłuszczowymi omega 3 z ryb stanowi idealne połączenie dla utrzymania naszego zdrowia.